Musikstilar och dess klädstilar

Modern musikhistoria innefattar mängder av olika genrer och mängder av olika klädstilar, vilka blivit en biprodukt av musikens mångfald.  Idag är de allra flesta stilar som kom någon gång under 1900-talets hälft fortfarande lika aktuella och heta.

Biker på motorcykelStilar som exempelvis punk och rock verkar människor aldrig tröttna på. Och det är fascinerande hur människor kan dedikera sina liv helt å hållet åt en musikalisk riktning. Genom tiderna har vi sett mängder av intressanta klädstilar förknippade med olika musikstilar. Vad är exempelvis typiskt för rocken?

Det finns ju både snällare och hårdare rock. Långt hår, jeans, läder, boots och en sliten t-shirt med ett bandmotiv har alltid fungerat. Givetvis varierar det från person till person. Det är ju till exempel inte alla som gillar boots. I övrigt förekommer en hel del piercingar hos somliga rockers. Hängivna rockers brukar ha samma klädstil till vardags – om inte så åker åtminstone kläderna på när det är dags att se band live.

All typ av dödsmetall har en förankring med extrem klädstil. Det kan handla om svarta kläder med skinnjackor, ibland skinnbyxor och utsmyckningar med nitar. Det sägs att frontfiguren i Judas Priest har inspirerat till denna typ av rockerstil även om Judas Priest inte spelar dödsmetall, utan snarare klassisk heavy metal. Rob Halford, som är uttalat homosexuell, lär ha hämtat inspiration till sin klädstil från gaykulturen.

I Sverige har vi en god relation till just dödsmetall och fram för allt i Göteborg. En just typisk musikstil inom den hårdare skolan är melodiös dödsmetall som sägs ha sitt ursprung från Göteborg.

En synonym till melodiös dödsmetall inom den internationella branschen är ”Gothenburg Metal”. Band som dominerar genren är främst från Sverige och Finland. Det pratas också om The Gothenburg sound som myntades i och med band som exempelvis In Flames och At the Gates. Även The Haunted representerar melodiös dödsmetal. Och In Flames har en del tydliga folkmusikinfluenser blandat med sin övriga melodiösa dödsmetall.