Band från Göteborg

Under åren har det kommit mycket musik från Göteborg. Och några band har faktiskt slagit riktigt stort.

Ace of Base

Det första man kommer och tänka på är Ace of Base. De fick sin början 1987 och slog igenom 1993 med albumet ”Happy nation”. Bandet bestod då av syskonen Malin, Jenny och Jonas Berggren samt deras vän Ulf Ekberg. Under åren har de gjort sju album (ett under projektnamnet Ace.of.Base) och sålt ca 40 miljoner skivor. Efter ABBA och Roxette är AoB därmed det största banden i Sverige.

Hammerfall

Den gamla rockbandet startades av Oscar Dronjak i början av 90-talet och under tolv år har bandmedlemmar bytts ut sju gånger. Bandet var först inriktade på att träffas några gånger under året och att tävla i Rockslaget. Några av medlemmarna var redan uppbundna i andra band, bland annat In Flames och Dark Tranquility. Därav krävdes det tidigt att byta ut medlemmar när Hammerfall började bli ett namn.

Arvingarna

Bandet som sjöng ”dansbandspop” och vann många, unga hjärtan under 90-talet. Namnet anspelar på faktumet att många av medlemmarnas pappor också spelar i dansband (Streaplers och Flamingokvintetten). De vann melodifestivalen 1993 med låten ”Eloise” och kom på sjunde plats under Eurovision. Arvingarna uppträdde på melodifestivalen ytterligare tre gånger men utan vinster. Bara tre år efter deras uppkomst, 1992, vann de en Grammis för deras album ”Coola killar”. De är fortfarande aktiva och deras senaste album, ”Änglar och en massa kärlek”, släpptes 2013.